пятница, 31 октября 2014 г.

Хімія розуму: мудрість конденсує, а дурість розчиняє. Болеслав Вольтер


   Всі ми вчили або вчимо хімію. Валентність, довгі формули сполук, рівняння хімічних реакцій, таблиця Менделєєва.... До речі, цікаві факти про знаменитого російського хіміка:
-Дмитро Менделєєв був сімнадцятою дитиною в сім'ї;
-під час навчання в Головному педагогічному інституті Петербурга майбутній вчений був залишений на другий рік. На першому курсі університету мав по всіх предметах, крім математики, незадовільні оцінки. Та і з математики мав  лише "задовільно" ;
- Менделєєв любив виготовляти валізи, причому деякі сусіди по вулиці знали його саме як відмінного чемоданного майстра, а не геніального хіміка. Він придумав особливий клей, виготовлення якого тримав у секреті. "Від самого Менделєєва",- казали купці. Його вироби були добротними і якісними;
Дмитро Менделєєв приймав у Петра Столипіна іспит з хімії та поставив « п’ять»:
 - за легендою, думка про систему хімічних елементів прийшла до Менделєєва уві сні. Проте відомо, що одного разу на запитання, як він відкрив періодичну систему, вчений відповів: «Я над нею, може бути, двадцять років думав, а ви думаєте: сидів і раптом … готово».
Ви запитаєте: "Навіщо скільки розмов про хімію?". А говоримо ми про цю науку тому, що 30 жовтня відбулися хімічні перегони міх учнями нашої групи та учнями групи 3ОПР! Більш детальну інформацію, як проходили змагання, можна прочитати тут.
 На підтримку нашої команди згадаємо безсмертне гасло, яке подарувала лондонська олімпіада  1908 року:  "Головне не перемога, а участь!" 
Адже у будь-якій грі завжди є переможці та переможені, що і робить гру азартною.














1 комментарий: