четверг, 26 февраля 2015 г.

Памятка для підлітків

ЯК ПОВОДИТИСЬ У СПІЛКУВАННІ З ПРАВООХОРОННИМИ ОРГАНАМИ 
 У РАЗІ ЗАТРИМАННЯ
Згідно з Кримінально-процесуальним кодексом України ніхто не може бути заарештованим інакше як на підставі судового рішення або санкції про­курора.
Пам'ятайте! Вас можуть затримати лише у визначених Законом випад­ках:
•    коли ви скоїли правопорушення, за яке передбачена адміністратив­на відповідальність і має бути складений протокол, а у вас немає посвідчення особи і немає свідків, які могли б повідомити про вас необхідні дані;
•    коли ви здійснюєте адміністративне правопорушення, до вас вичер­пано всі інші заходи впливу, а ви не припиняєте своїх протиправ­них дій.
Адміністративне затримання не може тривати більше трьох годин, крім виняткових випадків, передбачених Законом України. Після з'ясування особи вас має бути звільнено.
Вас можуть також затримати за підозрою у вчиненні кримінального злочину:
•    коли вас застали під час вчинення злочину або безпосередньо після його вчинення;
•    коли очевидці, в тому числі потерпілі, прямо вкажуть, що саме ви вчинили злочин;
•    коли на вас або на вашому одязі, при вас або у вашому житлі буде виявлено явні сліди злочину.
У разі наявності інших даних, що дають підстави підозрювати особу у вчиненні злочину, її може бути затримано лише в тому разі, коли ця особа намагається втекти, або коли вона не має постійного місця проживання, або коли не встановлено особу підозрюваного.
Осіб, які вчинили дрібне хуліганство, злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, народного дружинника, а також військовослужбовця чи образу їх, публічні заклики до невиконання вимог працівника міліції, може бути затримано до розгляду справи суддею або начальником (заступником начальника) органів внутрішніх справ. Про факт і місце затримання повідомляється родичам, адміністрації за місцем роботи або навчання.
При затриманні за підозрою у скоєнні злочину:
а) вам мають роз'яснити ваші права, у тому числі право не свідчити про­ти себе чи своїх рідних, а також право мати захисника і зустріч з ним до пер­шого допиту, про що має бути складений протокол.
б)  має бути складено протокол про ваше затримання як особи, що підо­зрюється у скоєнні злочину, із зазначенням підстав, мотивів, дня, години, ро­ку, місяця, місця затримання, ваших пояснень, а також часу складання про­токолу про роз'яснення підозрюваному його прав.
в) протягом двадцяти чотирьох годин орган дізнання, що здійснив затри­мання, має зробити письмове повідомлення прокурору, а також на вимогу прокурора подати йому матеріали, що стали підставою для затримання.
Протокол про роз'яснення прав затриманого, а також протокол затримання підписується особою, яка його склала, і затриманим.
Протягом сорока восьми годин з моменту одержання повідомлення про здійснення затримання прокурор зобов'язаний дати санкцію на взяття під варту або звільнення затриманого.
Про арешт підозрюваного або обвинуваченого і його місцеперебування слідчий зобов'язаний повідомити його батьків або іншого родича, а також сповістити за місцем його навчання або роботи.
Одразу після вашого затримання вимагайте захисника!

2 комментария: