пятница, 6 марта 2015 г.

Моє право на працю

 Право на працю – це одне з основних прав людини, що утвердилося в двадцятому столітті. Конституція України закріплює право на працю, яке вміщує в собі право кожної людини заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає. Основним законодавчим актом, що регулює трудові правовідносини в Україні, є Кодекс законів про працю України. У ньому записані всі правові норми про взаємовідносини між робітником та роботодавцем.
Які права мають неповнолітні у трудових відносинах?
Законодавство встановлює обмеження у прийнятті на роботу неповнолітніх: дозволяється укладати трудовий договір з особами, які досягли 16-річного віку. За письмовою згодою одного з батьків на роботу можуть прийматися особи з 15 років, а у вільний від навчання час і з 14 років.
Законодавство про працю враховує, що неповнолітні не можуть працювати на рівні з дорослими. Тому для неповнолітніх встановлюються легші умови праці. 
Оскільки фізичний розвиток неповнолітніх ще не завершився, закон дозволяє їм  меншу тривалість робочого часу, ніж дорослим. Робочий час обчислюється годинами на тиждень. Його нормальна тривалість – 40 годин на тиждень, а неповнолітні працюють 24 години на тиждень, а 16 – 18 – річні  - 36 годин.
Неповнолітнім установлено пільги в заробітній платні.
Заробітна плата працівникам молодше 18 років при скороченні тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.
Оплата праці учнів загальноосвітніх шкіл, ПТУ, проводиться пропорційно відпрацьованому часу або залежить від виробітку.
До того ж законодавство забороняє залучати неповнолітніх до роботи вночі, а також до роботи у святкові дні й робіт понад норму.
Працівникам, які молодші 18 років, надається щорічна відпустка тривалістю 31 календарний день у зручний для них час за їхньою письмовою заявою.
  В Україні за статистичними даними, виявлено 456 тис. працюючих дітей.
За результатами обстеження Державного комітету статистики, за своїм характером дитяча праця є фізичною. За оцінками власне працюючих підлітків, 42% з них працювали у несприятливих умовах.
Характеризуючи умови праці кожен п’ятий з них зазначив, що мерзне і застуджується. Майже чверть дуже сильно стомлювались і відчували бажання відпочити, 4% підлітків відповідали, що вживали алкоголь як тонізуючий засіб. Все це, безперечно, негативно впливає на здоров'я та фізичний розвиток дітей, свідчить про їх залучення до найгірших форм праці для підлітків :
- миття машин;
- прийом склотари;
- праця в торговельних організаціях;
- праця вантажниками.
Законодавство України про працю зазначає: для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, ПТУ для виконання легкої праці, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процес навчання у вільний від навчання час (дивись статтю 208, 209, КЗпПУ).


Комментариев нет:

Отправить комментарий